PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Belgičan hledající otce dobývá svět

by - dubna 01, 2015


Možná jste už někdy zaslechli píseň Papaoutai od francouzsky zpívajícího umělce vystupujícího pod přezdívkou Stromae. Když v roce 2009 přišel s hitem Alors on Danse, všichni se přeli o jeho původu. Dnes je však všeobecně známo, že domovinou tohoto neobvyklého zpěváka a rapera je Belgie. Pokud vás Stromae zaujal, pokračujte ve čtení a dozvíte se víc o jeho životě i tvorbě.
Stromae se ve skutečnosti jmenuje Paul Van Haver. Svoje nynější umělecké jméno vytvořil ze své přezdívky Opsmaestro. Použil k tomu ve frankofonních zemích velmi oblíbenou přesmyčku zvanou verlan, kdy přeházel písmenka ve slově maestro a vzniklo mu Stromae.

Narodil se a žije v Belgii. Jeho matka je Vlámka (jeden z národů obývajících Belgii), otec pocházel z Rwandy. Kvůli občanské válce ve své rodné zemi ho otec opustil a vrátil se do vlasti, kde byl zabit. Stromae proto neměl šanci svého otce nikdy poznat. Tato zkušenost inspirovala píseň Papaoutai, která kritizuje otce, kteří tráví hodně času v práci a nevěnují se svým dětem. Její název je příkladem dalšího typicky frankofonního hraní se slovy, kdy z věty "Papa, où t'es?" /Tati, kde jsi?/ vzniklo Papaoutai. Čte se to obojí stejně, jenom počet mezer je nepoměrně menší.
S hudbou začal v 11 letech a zdá se, že se jeho snažení vyplatilo. V roce 2013 mu Evropská MTV udělila ocenění pro nejlepšího belgického umělce a Mezinárodní festival frankofonních filmů v Namuru ocenil jeho videoklip k písni Papaoutai jako nejlepší hudební videoklip roku. Letos si z Francie odnesl ocenění za nejlepší koncert roku. A to je jen krátký výčet cen, které talentovaný Stromae během své kariéry obdržel.

Na závěr si můžete poslechnout některou z jeho chytlavých písniček. Doporučuji najít si i text s překladem, aby vám neunikla jeho hluboká poselství.












Zdroj obrázku: flickr/Kmeron
Zdroje informací: Wikipediabeinmag.com

You May Also Like

0 komentářů