PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Klišé nebo cliché?

by - března 21, 2015

Tak trochu jsem to minula, protože jsem se včera vyhnula hodině francouzštiny, ale včera se slavil den frankofonie. Sice pozdě, ale přeci, přidávám článek o vlivu francouzštiny na češtinu. Nečekejte žádné odborné žvásty, rozhodla jsem se to dokázat na povídce ...

Čeština je dnes ovlivňována především angličtinou. Nebylo tomu tak vždycky a v jistých dobách u nás dokonce vévodila francouzština. A že se jí tu dařilo dosvědčuje počet slov přejatých z francouzštiny. Je jich totiž nepočítaně!

Francouzština nám dala také spoustu slov, bez kterých se dnes neobejdeme. Dokázat vám to můžu na následující povídce, kde jsem zvýraznila všechna slova francouzského původu. Nečekejte kvalitní literární zážitek ani záživný děj, napsala jsem ji pouze za účelem dokázat vliv francouzštiny na češtinu. A pokud někdo zvládne spočítat, kolik slov jsem použila, dostane malé bezvýznamné plus.

Rezervoár lásky

Zdálo se to jako klasické klišé. Procházela se po svém apartmá, na sobě negližé, jedné ruce sklenku šampaňskéhoa v druhé noviny. Pročítala reportáž s titulkem: "Pikantní aféra slavné manekýnky!" Tento velmi interesantníčlánek psal o jejím milostném poměru se šoférem limuzíny. Taková nechutná blamáž!

Jako slavná manekýnka si měla pečlivěji kontrolovat, koho si najímá. Zaplatila mu slušnou gáži a on takto pokazil její dobré renomé. Měla to čekat, v její branži to koneckonců není nic neobvyklého. Různí šarlatán se chtějí obohatit na slavných a tisk jim poskytuje dobrou šanci na výdělek. Pikantní šaráda jim pěkně zvýší marže.

Nervózně vyhlédla z otevřeného vitrážového okna, rukama se opřela o parapet a nasála do plic čerstvý vzduch. Ucítila příjemný odér čerstvě upečených baget. Dostala chuť na bagetu s paštikou. Ačkoliv by to narušilo její přísný dietní režim, rozhodla se, že to nebude tak markantní provinění. Převlékla se do slušnější garderóby,nanesla trochu pudru na zarudlý nos a vydala se do nedaleké pekárny a drogerie.

Sešla dvě etáže a kolem restaurace s terasou proklouzla až k obchodu. Koupila si bagetu, paštiku a na chuť ještě kousek želatinového dortu. Kašlu na dietní režim, řekla si, díky tomu článku stejně nedostanu žádné angažmá, takže nikomu nebude vadit, když budu mít zadek jako kamion.

Aby se vzpamatovala, rozhodla se udělat si procházku z periferie do středu města. Zatímco ukusovala bagetu, prohlížela vitráže obchodů. V jedné prodejně bižuterie ji velmi zaujal zlatý řetízek, který ladil k jejím kostýmku.Detailně si představila, jak by vypadal zavěšený v jejím dekoltu.

Náhle se objevil jakýsipán v obleku s kravatou a zlatými manžetovými knoflíčky na košili. Zapředl s ní hovor, řekl, že se jmenuje Jan, složil jí několik lichotek, pochválil její parfém a zeptal se, zda by s ním nešla na randez-vous. Nejdřív zaváhala, ale jeho důvěryhodná fazona ji přesvědčila.

Další den na její adrese zastavil krásný kabriolet s naleštěnou karoserií. Odvezl ji na vernisáž obrazů, kterou pořádal Jan. Celá akce byla velmi noblesní a tak byla ráda, že si vzala slavnostní róbu a neudělala si ostudu.

Jan ji vřele přivítal v kuloáru a pak ji odvedl na terasu, kde jí předal drobný dárek. Připadala si jako v deja vu, protože to byl přesně ten řetízek, který viděla v obchodě s bižuterií.

Ti dva se do sebe zamilovali a jejich lásku nemohla ohrozit žádná sabotáž. A resumé? Pokud vás někdo opravdu miluje, neuvěří lživým reportážím v novinách ani žádným nepravdám, které se bez vaší kontroly šíří bulvárem. To vím na beton!











Zdroj obrázku: flickr/Corey Templeton

You May Also Like

0 komentářů