PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Přes Francii se pašují mořští koníci

by - února 09, 2015

Že celníci v zavazadlech na letišti objeví drogy, to se dá celkem očekávat a celní správa je na to jistě připravena. Co ale dělat, když v obchodní zásilce najdete 19 000 vysušených mořských koníků? 

Ve čtvrtek 5. února bylo na letišti ve městě Roissy ležícím západně od Paříže nalezeno neuvěřitelných 19 000 hippocampes /mořských koníků/. Cestovali v obchodní zásilce z bývalé francouzské kolonie Madagaskar a měli namířeno do Hongkongu v Číně. Ale nemějte obavy, mořští koníci přirozeně nebyli živí, ale vysušení a já upřímně doufám, že už od začátku svojí cesty.

Mořští koníci jsou velmi vzácní a chrání je Washingtonská úmluva (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin). Cena této konkrétní zásilky se proto odhaduje asi na 200 000 euro, což je asi 5 a půl milionu korun.

A proč je lidé vůbec pašují? Tradiční Čínská medicína věří, že mořští koníci mají nezměrné léčebné schopnosti a tak je draze prodávají důvěřivým turistům. Mimo to se stejně jako sloní kly a nosorožčí rohy používají k zvýšení sexuální touhy. Zdá se to jenom mě, nebo už lidi nevědí, jak si ozvláštnit svůj sexuální život?

Zajímavostí je, že podobný případ se stal na letišti v Roissy už v roce 2005. Mořští koníci přiletěli z Guinee, další bývalé francouzské kolonie a nemířili nikam jinam než do Číny. Tehdy jich celníci objevili neskutečných 35 000 (někdo se asi nudil a strávil odpoledne počítáním koníků). Celková váha nalezených mořských koníků byla 188 kilogramů.

A jen tak mimochodem, víte, že teoreticky můžete některý druh mořského koníka potkat i na pobřeží Francie? Správný český název pro mořského koníka je koníček mořský? Ve Francii obvykle nepoužívají správné označení hippocampe, ale familiérní cheval de mer /kůň z moře, mořský koník/?











Zdroje obrázků: flickr/Paul Williamsflickr/Maëlick
Zdroje informací: lemonde.frfr.wikipédia

You May Also Like

0 komentářů