PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Chiens français II

by - února 04, 2015

Středověká Francie, to byl ráj psů a taky chovatelů. Králové a šlechta milovali lovy a díky tomu vznikala nová a nová plemena loveckých psů. Nejatraktivnější byli honiči, psi s výjimečně citlivým šňupáčkem a velkou vytrvalostí. Ve Francii se zvláště dařilo krátkonohým honičům souhrnně nazývaným baseti. Baset je malý robustní psík vzdáleně podobný u nás populárnímu jezevčíkovi. Má krátké nožičky a to především proto, aby nebyl moc rychlý. Říkáte si, že je to na lovu asi trochu nepraktické, ale právě naopak! Velcí psi jsou pro pěší lovce příliš rychlí, zatímco basetovi pronásledujícímu kořist stačíte i po svých.
Petite Basset Griffon Vendéen

V západní Francii leží kraj Vendéé, odkud pochází hned několik známých plemen. Jedním z nich je malý hrubosrstý vendéeský baset. Odborné knihy se neshodují na tom, kdo toto plemeno poprvé popsal, ale stalo se to někdy v 18. století. Vznik tohoto plemene se však datuje daleko do středověku, kdy sloužil k lovu králíků a zajíců. Dnes se chová především jako společník, ale své lovecké vlastnosti si udržel. Ačkoliv měří v kohoutku jen kolem 35 centimetrů, může vážit až 18 kilogramů. Díky své srsti se hodí především do chladných oblastí, vedra mu totiž nesvědčí.
Grand Basset Griffon Vendéen

Velký vendéeský hrubosrstý baset je vlastně takový větší bratránek malého vendéeského baseta. Liší se především délkou končetin, malý vendéeský baset má nožičky kraťoučké, zatímco ten velký je má na baseta neobvykle protáhlé. V kohoutku měří kolem 40 centimetrů a váží asi 20 kilogramů, což není o moc více než jeho menší kolega. Mezi jeho oblíbenou kořist patřili a dosud patří zajíci, ale údajně by si poradil i s divočákem. Oproti ostatním basetům je klidnější a umírněnější, v lovu ho to však nijak neomezuje.
Basset fauve de Bretagne

Skřížením malého vendéeského baseta s bretaňským grifonem vzniklo velmi odolné plemeno nazvané plavý bretaňský baset. Provincie Bretagne, domovina tohoto rozkošného psíka, leží na západním cípu Francie. Úkolem bretaňského baseta bylo lovit lišky a další drobnou zvěř na rozlehlých vřesovištích. Svoje lovecké schopnosti si uchoval dodnes, dříve pracoval ve smečkách, avšak v současnosti většinou loví sám nebo v párech. Má zavalitou postavu, v kohoutku měří nanejvýš 40 centimetrů a váží mezi 16 - 18 kilogramy. Jeho malá velikost ho neomezuje v aktivitě, bretaňský baset miluje pohyb a je velmi nešťastný, pokud nemá dostatek volnosti. 
Basset Bleu de Gascogne

Z rodiště slavného d'Artagnana ze Tří Mušketýrů pochází velmi vzácné plemeno psa - modrý gaskoňský baset. Jeho původ je obestřen tajemstvím a téměř všichni zástupci plemene vyhynuli. Naštěstí se objevili zapálení chovatelé, kterým se podařilo plemeno obnovit a dnes je v zemích svého původu velmi populární. U nás se zatím příliš neprosadil, možná za to může jeho zimomřivost nebo časté problémy s žaludkem, gaskoňský baset totiž rád hltá a je náchylný k převrácení žaludku. Když pomineme jídlo, je to pes klidný a vytrvalý, jenž oplývá neobyčejně citlivým čumáčkem. Velikostně odpovídá bretaňskému basetovi, takže žádný maxipes, klidně se vejde i do bytu.












Zdroje obrázků:  flickr/Sally Crossthwaiteflickr/Nathan150, dvojice obrázků: flickr/Martin Smitbassetfauve.usdogster/Jawdi's Duke of Earl
Zdroje informací:
SMRČKOVI, Lea a Martin. Kapesní atlas psů. Praha: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2003. ISBN 80-7181-817-8.
FOGLE, Dr. Bruce. Atlas psů do kapsy. Praha: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2000. ISBN 80-7181-456-3.
PALMEROVÁ, Joana. Praktická encyklopedie Psí plemena. Praha: Svojtka & Co., s.r.o., 2005. ISBN 80-7352-166-0.

You May Also Like

0 komentářů