PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Rodinné štěstí ve Francii

by - října 09, 2014

Zajímá vás, jakou hladinu bonheur familial /rodinného štěstí/ mají francouzské rodiny? Podívejme se společně na výzkum z roku 2013, který zveřejnila francouzská stránka s anglickým názvem Happy Family.
Autoři výzkumu položili několika rodinám jednoduchou otázku: "Quel est votre niveau de bonheur familial?" /Jaká je vaše úroveň rodinného štěstí?/ Respondenti mohli vybírat na stupnici od 1 do 10, přičemž jednička je nejhorší a desítka nejlepší hodnocení. Jak to dopadlo, můžete vidět v následujícím grafu.
Graf ukazuje, že většina rodin volila číslo 8, což je velmi dobré hodnocení. Jen malá část dotazovaných se ve své rodině necítí spokojeně.

Aby byl výzkum užitečný, rozhodli se autoři zjistit, co dělá šťastné rodiny šťastnými. Jejich odpovědi seřadili do přehledného žebříčku, kterému vévodí názor, že nejdůležitější pro rodinné štěstí je, aby se její členové měli rádi (s'aimer). Dále je pak velmi důležité, aby spolu páry (asi myšlenko maminka a tatínek) dobře vycházeli. A neméně podstatná je podle respondentů komunikace, která obsadila třetí příčku.
V Česku se podobný výzkum neuskutečnil, ale možná by bylo zajímavé porovnat, jak na tom jsme my a jak Francouzi. Napovědět by nám mohl průzkum OSN, který se zabývá mírou štěstí v jednotlivých státech světa. Francouzi jsou podle World Happiness Report /zpráva o světovém štěstí/ 25. nejšťastnější národ na světě, zatímco Češi v tomto hodnocení obsadili 39. příčku.











Zdroj obrázků: flickr/magw21, happyfamily.doctissimo.fr
Zdroj informací: happyfamily.doctissimo.fr; World Happiness Report 2013

You May Also Like

0 komentářů