PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Roland Garros

by - června 02, 2015

Právě v těchto dnech se v Paříži odehrává jeden ze čtyř největších tenisových turnajů na světě (grand slamů). Oficiálně se Pařížský turnaj jmenuje French Open, nicméně je spíš známý pod názvem Roland Garros. Důvod je zřejmý - odehrává se na Stadionu Rolanda Garrose. A kdo že je to ten Garros? To a mnohem víc se dozvíte v článku. 

Stade Roland Garos /Stadion Rolanda Garose/ v 16. pařížském obvodu v těchto dnech hostí jeden ze čtyř grand slamových turnajů světa. French Open se v tomto tenisovém areálu koná každoročně už od roku 1968, proto není divu, že turnaj vzal název stadionu za vlastní a je dnes celosvětově známý jako Roland Garros. Toto jméno můžete vidět na oficiálních stránkách akce, v televizních spotech i na míčcích přímo na kurtu.

Jistě vás zajímá, odkud se takové zvláštní jméno vzalo. Stadion byl pojmenován podle významného francouzského letce a pilota stíhaček v první světové válce. A aby toho nebylo málo, dva hlavní kurty nesou jména bývalého prezidenta Francouzského tenisového svazu Philippa Chatriera a neslavnější francouzské tenistky Suzanne Lenglenové. Celkem v areálu najdeme 24 kurtů, ale jen tyto dva mají jméno, ostatní jsou označeny čísly. 

Možná si myslíte, že 24 kurtů je opravdu hodně, ale pořadatelé Roland Garros by s vámi nesouhlasili. Delší dobu se snaží o rozšíření areálu. Plánovali také jeho úplný přesun do jiného obvodu, to však bylo zamítnuto. Takže na příští turnaj se plánuje pouze rekonstrukce hlavního kurtu Philippa Chatriera, který by měl dokonce dostat střechu. Pokud jste se někdo koukali na přímé přenosy, jistě vás tato zpráva potěší, protože neustálé přerušování kvůli dešti dokáže rozladit nejednoho diváka. A to ani v tom dešti nemusíte sedět. 

Aby se vykompenzoval nedostatek místa, navýšily se na letošek alespoň odměny. Oproti loňsku vyplatí turnaj o 3 miliony eur víc. Vítěz mužské nebo ženské dvouhry si tak odnese úctyhodných 1 800 000 eur. Naše nejlepší tenistka (alespoň na tomto turnaji) Lucie Šafářová, která zatím postoupila do čtvrtfinále, už teď sahá po odměně 250 000 eur. Pokud by však vyhrávala dál, mohla by si ještě o dost přilepšit. Nevím jak vy, ale já jí budu držet palce. 












Zdroje informací: čt sport (samozřejmě sleduji!); wikipedia; wikipedia; wikipedia

You May Also Like

0 komentářů