PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Winnetou

by - března 01, 2015

Každý se jistě setkal s fenoménem Mayovek, tedy westernových příběhů napsaných německým spisovatelem Karlem Mayem. Spousta jeho knih, kde jako hlavní hrdina vystupoval náčelník kmene Apačů Winnetou /česky Vinnetou/, byla zfilmována. A věděli jste, že nejznámější indián filmových pláten je vlastně francouzský herec Pierre Brice?
Není to tak dávno, co jeden z nejvýznamnějších francouzských herců oslavil 86 narozeniny. Ačkoliv natočil desítky filmů, celý svět ho zná prakticky výhradně jako Vinnetou. A on je na to patřičně hrdý, ještě spoustu let po poslední klapce vystupoval v představení inspirovaném Mayovkami. Jeho tvář i jezdecké umění lákaly tisíce fanoušků westernů a Vinnetou tak mohl pokračovat ve své zběsilé jízdě až do roku 1999.

Piere Brice, vlastním jménem Pierre le Bris pochází z Brestu. Pierrův dědeček získal řád Čestné legie a šlechtický titul pána bez půdy /hobereau/, dá se tedy říct, že pochází z aristokratického rodu. Jeho otec Louis byl námořníkem, později námořním důstojníkem. Matka byla ženou v domácnosti. Měl o deset let starší sestru Yvonne, která ho však v mládí nenáviděla a spřátelili se až v dospělosti.

Pierrovo dětství výrazně ovlivnila válka. I proto začal chodit na vojenskou akademii a později se dostal do bojů v Alžírsku. Veškeré svoje vzpomínky na válku i na účast ve vojenských akcích detailně popisuje ve svých memoárech. Pokud mohu soudit, měl Pierre víc štěstí než rozumu, protože nebezpečí se rozhodně nevyhýbal a mnohokrát se pohyboval na hraně mezi životem a smrtí.

Po návratu z války se i přes nevůli rodičů rozhodl stát hercem. Aby si vydělal na kurzy herectví, živil se jako model. Během své kariéry se fotil s mnoha zajímavými osobnostmi, mezi nejzajímavější zkušenosti řadí fotografii s tehdy nepříliš známou, ale dnes již velmi slavnou francouzskou herečkou Briggite Bardotovou pro časopis o svatební módě.
Jeho sen stát se hercem se nakonec vyplnil - zahrál si v několika filmech a působil v divadle. Zlom v jeho kariéře přišel, když mu režisér nabídnul roli Vinnetoua. Nejdřív mu přišlo velmi směšné, že by měl hrát indiána, navíc nikdy neslyšel o Maoyvých knížkách. Přesto přijal a jak se ukázalo, dobře udělal. Jak jsem už napsala, Vinnetou s ním zůstal ještě mnoho let.

Ve všech filmech s Vinnetouem vystupovala další postava podobné důležitosti. Jako první to byl Old Shatterhand v podání Lexe Barkera. Během natáčení se mezi představiteli hlavních postav vytvořilo silné přátelské pouto. Ve skutečnosti si byli bratry stejně tak, jako ve filmu. A právě scéna, při které se měli sbratřit, se natáčela několik hodin, protože herce přepadl neskutečný záchvat smíchu. I ve filmu si potom můžete všimnout vražedného napětí v tvářích herců, kteří se usilovně snaží nesmát. Mimochodem, tihle dva si spolu zahráli ještě ve westernu Peklo Manitoby, který však úspěšností nesahal Vinnetouovi ani po kotníky.

Jejich přátelství trvalo až do Lexovy předčasné smrti. V životě Pierra Brice už Lexe nikdo nenahradil, nicméně ve filmu nastoupila nová postava - Old Surehand v podání Stewarta Grangera. Pokud bych měla shrnout Pierrovo mínění o tomto muži, bylo by to asi něco ve smyslu: "Stewart Granger je korunovaný blb, tvrtohlavý buran a násilník". Nikdy se nesedli a rozhodně to nebyla Pierrova chyba. Granger přepisoval scénář tak, aby měl více replik a vyškrtával scény ostatním hercům. Všechno mu to procházelo až do doby, kdy se do natáčení zapojil i hlavní hrdina. Pirre jako největší hvězda zrušil všechny jeho zásahy do scénáře a docela nevybíravě mu naznačil, že ho nikdo z herců nemá rád. Aby toho nebylo málo, Stewart se choval agresivně ke své přítelkyni, která se před jeho běsněním schovávala u Pierra.

Protože všechny Mayovky se natáčely na území bývalé Jugoslávie, naskytla se štábu skvělá příležitost pomsty. Skupina herců a dalších lidí z placu vedená Pierrem ukradla stříbrné příbory z hotelu, ve kterém Stewart bydlel a nacpala mu je do zavazadel. Na hranicích si potom užil svoje a nikdo se netvářil, že by mu chtěl pomoct.

Do Jugoslávie se vrátil i po skončení natáčení, tentokrát s konvojem humanitární pomoci pro válkou zmítané země. Jeho cílem byla Bosna a Hercegovina. Nebylo lehké proniknout na válečné území a bez jeho účasti by se to nejspíš nikdy nepovedlo. Nejen, že se stal tváří celé akce, ale osobně se účastnil svého projektu. A když jejich konvoj na hranicích zastavili celníci a odmítali je pustit dál, ukázalo se, že jako propustka bude stačit pár autogramů od Vinnetoua.

Za svůj život vystřídal několik žen, ale většinu strávil se svojí jedinou manželkou Hellou. Ačkoliv Helliny stejně staré sestry o Pierra také usilovaly, on si ze tří na první pohled nerozeznatelných dívek vybral právě Hellu. Nikdy si nepořídili děti, zato jsou vášnivými chovateli psů, jejich nejoblíbenějším plemenem je francouzský buldoček. Jednoho z nich si Pierre bral i na natáčení Vinnetoua a ukázalo se to jako velká chyba, když žárlivý pes vběhnul na scénu plnou koní a zakousnul se do krku právě tomu, na kterém seděl Pierre. Náročná scéna s několika desítkami komparsistů se pak musela opakovat a pejsek dostal nové vodítko.
Všechny tyto informace pocházejí z úžasné knihy Vinnetou a já s podtitulem Můj skutečný život, kterou Pierre sepsal u příležitosti svých 75. narozenin. Pokud chcete prožít nezapomenutelných 75 let z pohledu tohoto šarmantního Francouze, vřele doporučuji právě tuto knihu. Jeho schizofrenní monology se svým druhým já zpestřují příval životopisných informací pravidelně prokládaných veselými nebo naopak tragickými historkami. Vše je doplněnou množstvím fotografií z Pierrova alba. Zkrátka, po přečtení se budete cítit, jako byste Pierra znali celý život.
Na závěr ještě malá poznámka: kromě herectví a práce v modela se věnoval i zpívání. Vydal několik alb a některé z jeho písní si můžete poslechnout na youtube. Jednu s poetickým názvem "Jak jsi krásna" přidávám i sem. Profitez-en bien!












Zdroj informací: BRICE, Pierre. Vinnetou a já: Můj skutečný život. Praha: Albatros nakladatelství, 2005. ISBN 80-00-01625-7.
Zdroj obrázků: winnetou.fr

You May Also Like

0 komentářů