PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Posazený ve větvích stromů

by - ledna 11, 2015


Už v jednom z minulých článků jsem psala o tom, že se Paříž stává stále ekologičtějším místem a s tím přicházejí i nové projekty. Jedním z nich je l'Arbre à Vent /větrný strom/ od firmy NewWind. Nejedná se o obyčejný strom, ale o speciální větrnou turbínu, která svým vzhledem zapadá do městského prostředí. První místo, na kterém budete tuto technickou vychytávku moct spatřit, bude pařížské Place de la Concorde /Náměstí svornosti/. Její návrh však můžete vidět už nyní na videu na konci článku.

Větrné turbíny se obvykle neumisťují do středu města a to z několika důvodů: nevypadají hezké, dělají rámus a pracují jen při silném větru, na který v zastavěných oblastech běžně nenarazíte. Se všemi těmito nedostatky se l'Arbre à Vent dokázal skvěle vypořádat, a proto se brzy objeví přímo v centru Paříže.

A jak se mu to povedlo?

Jeho vzhled připomíná strom, trochu futuristický, ale do městského prostředí jako dělaný. Měří asi 11 metrů na výšku a 8 metrů v průměru koruny, což je obvyklá velikost stromů ve městech. Turbíny zavěšené na větvích jsou umístěny vertikálně, díky čemuž pracují velmi tiše. Mimo to jsou vyrobeny z lehkého plastu a to je činí dvakrát citlivější než běžné turbíny a proto dokáží pracovat už při větru o rychlosti 7 kilometrů za hodinu. Na druhou stranu je větrný strom velmi odolný a může být vystaven větru až o rychlosti 208 kilometrů za hodinu. Turbíny jsou ošetřeny speciální pryskyřicí, jenž je chrání před vlhkostí a v blízkosti moře i před solí.

Jeden strom stojí 29 500 €, v přepočtu na českou měnu to činí asi 826 000 korun, a má výkon 3,1 kw, což není mnoho, ale pokud takových stromů "vysadíte" víc, můžete počítat se značnou úsporou. Stromy jsou zapojovány paralelně, takže když jeden ze série přestane fungovat, ostatní pojedou dál. Zdá se, že celý projekt je promyšlen do nejmenšího detailu.











Zdroj informací: iflscience
Zdroj obrázků: NewWind

You May Also Like

0 komentářů