PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Je suis Charlie

by - ledna 07, 2015

Útok na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo hýbe celým světem. Každý tuto informaci jistě zaznamenal, ať už v televizi nebo na internetu. Proto bych nemohla nezmínit alespoň pár informací i tady na blogu věnovanému Francii a zvlášť zaměřenému na Paříž, kde se celý incident odehrál.


Oficiální stránka časopisu je zablokovaná a objevuje se pouze nápis, který v originále vidíte nahoře. Pokud pokračujete dál, objeví se vám jeho překlad do několika dalších jazyků včetně češtiny.

Charlie Hebdo je jeden z nejvýznamnějších francouzských satirických časopisů. V dnešní podobě funguje od roku 1992. Orientuje se na levici, proto kritizuje především pravicové politiky. Také zastává protináboženské názory, přičemž nejčastěji pranýřuje křesťanství, judaismus a islám. Svoje nevybíravé a mnohdy velmi drsné vtípky většinou vysílá do světa ve formě karikatur.

Abyste věděli, Francouzi jsou na karikatury tak trochu ujetí. U nás je to prostě nějaký obrázek, který občas vyjde v novinách, ale ve Francii považují karikaturisty za umělce. Charlie Hebdo se však neproslavil jen díky umělecké stránce svojí tvorby, ale také kvůli tomu, že si nikdy nebral servítky a nebál se publikovat černý humor.

Šokující časopis ovšem nenašel jen příznivce, ale také mnoho odpůrců především ze strany muslimů. Už v roce 2011 zaútočili na jejich kanceláře zápalnými lahvemi, protože se jim nelíbila karikatura proroka Mohameda. Tehdy nebyl nikdo vážně zraněn a největší škodu utrpěly archivy.

Dnešní útok pravděpodobně vyprovokovala zpráva na twitteru doplněná o dehonestující karikaturu výše zmíněného proroka Mohameda. Tři útočníci přišli do redakce v době porady a zavraždili deset lidí, včetně šéfredaktora Stephana Charbonniera známého pod přezdívkou Charb. Venku potom zabili dva policisty.

Týdeník napsal jen "Mimochodem, hodně štěstí." a sdílel obrázek Mohameda s nápisem "A hlavně zdraví.".
"J'éprouve un sentiment d'horreur absolue face à l'attentat qui vient d'être perpétré contre Charlie Hebdo. Cet acte effrayant vient de causer la mort de douze personnes et d'en blesser grièvement un grand nombre. Toute ma compassion va à ces victimes martyres de la Liberté, de la liberté de la presse, pilier de la démocratie et de la République."

- Anne Hidalgo, starostka Paříže

Mám pocit naprosté hrůzy tváří v tvář útoku, který byl spáchán proti Charliemu Hebdovi. Tento strašlivý čin vedl ke smrti dvanácti osob a těžkému zranění mnoha dalších. Všechny mé sympatie těmto mučednickým obětem za Svobodu, svobodu tisku, pilíř demokracie a Republiky.











Zdroje informací: wikipedia.orgčt24PARIS

You May Also Like

0 komentářů