PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

9 důvodů proč žít ve Francii

by - srpna 08, 2014

Existuje asi 50 zemí, které bych chtěla navštívit a zhruba 10 zemí, ve kterých bych dokázala prožít svůj život. A jednou z těch deseti zemí je, jak už jste jistě pochopili z toho, že si vedu blog o Francii, také Francie. A proč? Článek na webu Marianne nabízí spoustu důvodů, které jsem přehledně shrnula do devíti bodů. Continuez à lire!
1. Pečivo

Ve Francii pečou stovky druhů chleba a pekárny najdete téměř na každém rohu. Krom toho, nikomu nebude vadit, když se na ulici zakousnete do la baguette /bageta/. Dělají to všichni.

2. Pracovní podmínky

Neexistuje země, kde by zaměstnanci měli lepší podmínky než ve Francii. Pracovat můžete maximálně 35 hodin týdně a za případné přesčasy dostanete královsky zaplaceno. Krom toho máte nárok na 30 dní dovolené, což dělá celých 5 týdnů a to je více než měsíc!

3. Móda

Francouzi jsou nejstylovější národ na světě, každý ve Francii se umí dobře oblékat. Vzešly odsud takové legendy jako Chanel, Louis Vuitton, Dior, Christian Louboutin ...
 
4. Muzea

Někomu připadají muzea nudná, ale jiní by dali cokoliv, aby si mohli prohlédnout slavný Louvre. Jenom v Paříži najdete desítky muzeí a v celé Francii jsou jich stovky.

5. Filmy

Ne každý dokáže docenit francouzskou filmografii, ale třeba Lui de Funès baví i po smrti celý svět. A nejslavnější filmový festival na světě se koná v Cannes, které leží, jak jistě všichni vědí, ve Francii.

6. Noční život

Francouzské noční kluby údajně zavírají později než většina jiných klubů a nejčastěji se tam poslouchají známí francouzští hudebníci. Pokud si představujete poklidně večerní posezení u Edith Piaf, tak se pletete. Z Francie pocházejí drsní týpci jako David Guetta nebo duo Duft Punk.
7. Sport

Francouzi možná nemilují fotbal tolik jako Češi, ale zase mají jiné sportovní akce. Třeba nejznámější cyklistický závod na planetě Tour De France.

8. Neděle

Neděle je den klidu a přes to nejede vlak. Ve Francii se v neděli nepracuje, ani se na práci nemyslí.

9. Francouzský polibek

Kdo by nechtěl žit v zemi, kde vymysleli něco tak skvělého jako francouzák?










Inspirace: marianne.net

You May Also Like

0 komentářů