PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Čínská Paříž městem duchů

by - září 13, 2015

Eiffelova věž, Champs Elysées nebo Lucemburské zahrady - to vše symbolizuje nejen Paříž, ale také čínské město duchů Tiaducheng. Kopie slavné evropské metropole se měla stát velkou atrakcí lákající turisty z celé Číny, jenže místo toho zeje prázdnotou. 
Číňané to nemají do Evropy zrovna blízko a tak se rozhodli postavit vlastní repliky některých slavných míst. Příkladem může být nechvalně proslulé město Tiaducheng. Ačkoliv v něm najdeme všechny pařížské atrakce včetně 108 metrů vysoké Eiffelovy věže, Tiaducheng zeje prázdnotou.

Projektanti navrhli město pro 10 000 obyvatel, jenže tato kapacita nebyla ani zdaleka naplněna. Falešnou Paříž vybudovanou v roce 2007 v současnosti obývají jen asi 2 tisíce lidí, a proto se Tiaduchengu právem přezdívá "město duchů". Potencionální nájemníky odradila především jeho poloha - leží totiž v řídce obydlené a odlehlé zemědělské oblasti. 
Většina obyvatel města přišla pracovat do zdejšího zábavního parku. Protože projekt nedopadl podle představ zhotovitelů, dnes se obyvatelé Tiaduchengu živí především zemědělstvím. Krásné zahrady v centru města přímo pod Eiffelovkou se proměnily ve skromná políčka. Místo okrasných keřů tam teď roste zelenina. 

Můžeme jen doufat, že opravdovou Paříž jednou nepostihne stejný osud.

Jak by to vypadalo, kdyby Paříž opustili lidé, si můžete představit díky následujícímu videu. 

Tianducheng from caspar stracke on Vimeo.











Zdroj obrázků: Daily Mail
Zdroje informací: Daily Mail, Wikipedia, Huffingtone Post

You May Also Like

0 komentářů