PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Opuštěný, nebo ne?

by - srpna 19, 2015

Na severozápadě Francie se nachází záhadný Château sous les nuages /Zámek pod mraky/. Při prohlížení fotografií vás nejspíš napadne, že si majitelé odskočili jen na pět minut. Ve skutečnosti jsou pryč už pět let.
Pokud máte rádi opuštěná místa a vyskytnete se v Normandii, rozhodně nesmíte minout Château sous les nuages. Tento zámek je častým cílem URBEXerů, tedy lidí, kteří fotí opuštěná místa. Jejich koníček se pohybuje na hraně zákona. Vstupují sice na soukromé pozemky, nicméně dodržují nepsané pravidlo, že jediné, co si smí odnést, jsou jejich vlastní fotografie. 

Díky etickému kodexu URBEXerů se toto francouzské sídlo udrželo ve skvělém stavu, a to i přes to, že ho za posledních pět let navštívily desítky lidí. Postele jsou povlečené, kulečníkový stůl je připraven ke hře a klavír stále hraje.
Podobně zachovalá místa najdeme i v Německu nebo v Belgii, ovšem u nás se s nimi setkáme jen zřídka. Většinou za to můžou všeteční zlodějíčci, kteří odnesou vše, na co přijdou. Úcta k cizímu vlastnictví je v Česku mnohem menší než u západnějších států. Jen si představte, jak by to asi dopadlo, kdyby takový zámek stál u nás. 
Pokud vás fotky zaujaly, navštivte stránku Urbexit a prohlédněte si další. Rozhodně to stojí za to. A jestli se někdy dostanete do Podmračného zámku, odneste si taky jenom fotky. 











Zdroje informací a obrázků: hitek.fr, Lieux à découvrir, Urbexit

You May Also Like

0 komentářů