PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Na co si dát pozor v Marseille

by - července 22, 2015

Marseille není zrovna poklidné město. Číhá tu na vás mnoho nebezpečí. V tomto článku bych vás ráda informovala, na co byste si rozhodně měli dát pozor, pokud se chcete vyhnout nepříjemnostem. Všechny rady jsou z vlastní zkušenosti!

 Vedra

Marseille je o malinko jižněji než Česká Republika, proto se připravte na teplé počasí. Pokud zrovna fouká vlažný vítr od moře, dá se to celkem přežít, ale když náhodou nefouká, připadáte si jako na Sahaře. Proto je potřeba mít sebou dostatek vody a opalovacího krému minimálně s UV faktorem 30. Nechcete přeci skončit dehydratovaní a spálení! 

Doprava
Marseilleské silnice jsou místem krajně nebezpečným a to jak pro auta a motorky, tak i pro chodce a cyklisty. Pokud chcete přežít, držte se na přechodech nějaké skupinky domorodců a přecházejte zároveň s nimi, ať máte zelenou nebo červenou. V Marseille totiž nejsou semafory zrovna přesné a tak se vyplatí přecházet spíš na červenou. 

Pokud si myslíte, že na chodníku jste v bezpečí, není to tak úplně pravda. Skútry a motorky jsou totiž docela úzké a když je ulice zacpaná, rádi si jejich řidiči zkrátí cestu po chodníku. Co na tom, že projedou asi 20 centimetrů od židle, na které sedí zákazníci kavárny. Rozestupy v Marseille nehrají roli, 20 centimetrů je na silnici zcela dostačující, při parkování klidně můžete ostatní auta trochu pošťouchnout. Tohle se tam prostě neřeší. 

Komáři

Pokud jste stejně jako já alergičtí na hmyzí bodnutí, vybavte se dostatkem přípravků po bodnutí. První tři noci mě nenavštívil ani jediný, další dvě mi přibylo asi deset štípanců. A spát u zavřeného okna v tom vedru nepřipadá v úvahu. 

Zloději

Většina Marseillanů jsou přátelští a hodní lidé, kteří vám rádi pomůžou najít cestu, poslat pohled a ještě navíc vás upozorní, abyste si dávali pozor na foťák, protože v Marseille se hodně krade. A pak je tu pár Marseillanů, kteří kradou. Okrádají se především turisté, takže pokud si budete vykračovat po ulici s drahým foťákem a nebudete na něj dávat pozor, riskujete malér. My jsme naštěstí všechny fotky donesli do Česka! 

Ryby

Nikdy, ale nikdy nechoďte do restaurace La Grillade na nedalekých ostrovech Frioul, byli tam na nás zlí, skoro zapomněli přinést jedno jídlo a my jsme si nakonec říkali, že by bylo lepší, aby úplně zapomněli přinést obě. Pokud si chcete dát rybu, najděte si jinou restauraci. A kdyby se vám ryba zdála nějaká podezřelá, raději ji nejezte, riskujete totiž otravu jídlem. Nám se otrava vyhnula, ale doslechli jsme se o pár případech, které neskončily nejlíp. 

Pláže

Pokud si představujete pláž jako poklidné písečné pobřeží, asi vás zklamu. Pláže na jihu Francie jsou divoké a ve většině případů kamenité. Pokud narazíte na písečnou, je to jenom turistické divadýlko - písek je tam dovezený odjinud. 

Takže pokud si chcete užít koupání po Marseillesku, vrhněte se do drsných vln na některé z nehlídaných pláží (bez plavčíka) a nechte si pořezat obě nohy. Nebo si vezměte boty na koupání, sklouzněte se po kluzkých kamenech a rozbijte si hlavu. Já jsem si vybrala první možnost. 

Klobouky
Už jsem zmiňovala, že Marseille je poměrně větrný kraj, tudíž pozor na svoje klobouky. Můj se rozhodl udělat si výlet po půlce pláže, kde ho naštěstí hodní lidé chytili. A z toho vyplývá, že ať už se vám v Marseille stane cokoliv, vždycky se najdou ochotní a hodní lidé, kteří vám pomůžou. 

You May Also Like

0 komentářů