PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Nejlepší místo pro nákup knih v celé Francii

by - července 30, 2014

Web CNN vytvořil seznam těch nejvíc cool librairies /knihkupectví/ na světě. Mezi 17 top obchodů s knihami se dostal i jeden Pařížský. Jmenuje se Shakespeare and Company a funguje už od roku 1951. Proč se na seznam dostal jistě snadno pochopíte z přiložených fotografií.
Původní knihkupectví Shakespeare and Company bylo založeno již v roce 1919 a leželo v Rue Dupuytren. V roce 1922 se Shakespeare and Company přestěhovalo do větších prostor v Rue de l'Odéon, kde sídlilo až do roku 1940, kdy se uzavřelo kvůli německé okupaci. Toto staré knihkupectví bylo velmi oblíbené především u autorů "Ztracené generace", pravidelně ho navštěvovali například Ernest Hemingway a F. Scott Fitzgerald. James Joyce ho údajně používal jako svoji kancelář.
Dnešní Shakespeare and Company se nachází v ulici rue de la Bûcherie a jeho zřízení posvětila majitelka původního knihkupectví. S původním Shakespear and Company má společného více než jen jméno - je navštěvováno těmi nejlepšími spisovateli svojí doby. A dokonce každoročně uděluje vlastní cenu pro nejlepšího spisovatele.

Knihy v Shakesepear and Company si můžete koupit, půjčit nebo jenom posedět a přečíst si je. Ti odvážnější mezi nimi můžou i přespat. V knihkupectví se nachází 13 postelí a věřte tomu nebo ne, ale už se na nich vystřídalo přes 40 000 lidí. Shakespeare and Company není žádné nepřátelské sterilní knihkupectví, ale domov pro knihy i jejich milovníky.

Až někdy budete mít náladu na kvalitní čtení nebo spisovatelskou krizi, Shakespear and Company je místem, kde si odpočinete u dobré knihy a načerpáte inspiraci. Pokud existuje něco jako ráj knihomolů, pak je to právě tady!










Zdroj informací: CNN, Wikipedia.org

You May Also Like

0 komentářů