PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Francouzský národní sport? Stávky!

by - ledna 26, 2016

V dnešních dnech probíhá ve Francii množství stávek, v českých médiích je zmiňována především stávka leteckých dispečerů, která se dotýká i spoje Praha - Paříž. U nás se na stávku díváme jako na krajní řešení a výjimečný stav. Ve Francii jsou stávky poměrně běžné a místní média by asi spíše udivilo, kdyby se nějaký týden nekonala vůbec žádná stávka, než že se jich koná hned několik naráz. 

Francie je proslulá svým aktivním přístupem k řešení problémů. Především jsou sběhlí v nejrůznějších stávkách a manifestacích. Naše profesorka na gymnáziu nám říkala, že ve Francii manifestují, protestují a stávkují v jednom kuse. Je to tam vlastně takový národní sport.

Aktuálně stávkují letoví dispečeři, kteří nejsou spokojeni s pracovními podmínkami a svým důchodovým zabezpečením. Stávka narušuje i chod Pařížských letišť a tím pádem spojení Prahy s Paříží. Paříž zároveň na svém webu uvedla další oblasti života, které může stávka zasáhnout. Pařížané by se měli připravit, že v některých dnech nejspíš nebude fungovat svoz odpadu, v jiných školy a školky a možná nebudou otevřené ani některé knihovny. 

Největším problémem Francie jsou však taxikáři, kteří auty zahrazují silnice a pálí pneumatiky. Jejich činnost znepříjemňuje život ostatním řidičům. V Česku už by je nejspíš lynčoval rozzuřený dav řidičů jedoucích do práce. Flegmatičí Francouzi to neberou tak vážně a spíše je kritizují na sociálních sítích. Přeci jen se se stávkami setkávají tak často, že je už nemůžou překvapit.














Zdroje informací: Le ParisienParis; iDNES
Zdroje obrázků: WikimediaLe Parisien

You May Also Like

0 komentářů